Citron- och hallontårta med marängsmörkräm

Citron- och hallontårta med marängsmörkräm
Foto: TV4

Våningstårta med hallonmousse, citronmousse, halloncoulis och marängsmörkräm. Dekorera den med imponerande rosor som Gunilla eller efter eget tycke.

3 anslag görs till tårtan. Inom parentes hittar du ingrediensmängd för var och ett av anslagen.

7 april 2016
Visa mer

Du behöver

Anslag x3

  • 450 g smör (150 g)
  • 1080 g socker (360 g)
  • 18 ägg (6)
  • 960 g mjöl (320 g)
  • 9 tsk bakpulver (3 tsk)
  • 6 dl mjölk (2 dl)
  • vaniljextrakt
  • röd livsmedelsfärg, ex ProGel Red

Hallonkompott

  • ca 700 g hallon
  • 200 g socker
  • ev 1 skvätt vatten

Hallonmousse

  • 9 dl hallonkompott, se ovan
  • 12 blad gelatin
  • 6 msk hett vatten
  • 6 dl grädde, vispad

Citronmousse

  • 8 dl vispgrädde
  • 4 dl crème fraiche
  • 4 dl matlagningsyoghurt
  • 3 dl socker
  • 4 tsk rivet citronzest
  • 2 dl pressad citronsaft (ca 4-6 citroner)
  • 10 gelatinblad

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • citronzest

Snabbcoulis

  • 500 g hallon
  • 2-3 msk florsocker (efter smak beroende på hur söta bären är)
  • 4 msk Crème de Cassis (likör)

Marängsmörkräm

  • 300 g äggvita (ca 10)
  • 440 g strösocker
  • 120 ml vatten
  • 680 g smör, rumstempererat
  • citronextrakt
  • citronzest

Montering

  • sockerpasta
  • stödpinnar

Gör så här

  1. Anslag
    Rör socker och smör mjukt och poröst.
  2. Dela äggen och tillsätt äggulorna en och en medan man vispar. Ställ äggvitorna till sidan en stund.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och rör i det växelvis med mjölken.
  4. Vispa sedan äggvitorna till medelhårt skum och vänd ner det till sist.
  5. Fyll bakform eller anslagsplåt och grädda. 175 grader. 20-25 min för anslagsplåt, minst 60 min för bakform (beroende på storlek).
  6. Hallonkompott
    Koka upp så bären blir mjuka och mosa dem med sockret.
  7. Hallonmousse
    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Mät upp ca 6 dl av hallonkompotten.
  8. Ta upp gelatinbladen och krama ur dom. Lägg dem i en liten skål och häll på hett vatten. Rör om tills gelatinet har lösts upp.
  9. Häll i gelatinet i bärkompotten medan du vispar. Var noga med att vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Rör sedan ner den vispade grädden.
  10. Citronmousse
    Vispa grädden lätt. Vispa crème fraiche, yoghurt och socker på låg hastighet med elvisp tills allt socker löst sig.
  11. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min Ta upp dem och smält dem i citronsaften i en kastrull. Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden.
  12. Sockerlag
    Koka upp sockerlagen och låt koka 3-4 minuter. Ställ att svalna.
  13. Snabbcoulis
    Mixa bären i en mixer. Tillsätt socker och likör.
  14. Marängsmörkräm
    Koka vatten och socker till 118 grader.
  15. Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål. Häll under tiden i sockerlagen i tunn stråle. Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
  16. Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat. Tillsätt smaksättning.
  17. Montering
    Botten 1, bred ut ett lager coulis, täck först med ett lager hallonmousse och sedan citronmousse direkt ovanpå. Lägg på botten 2, bred ut ett lager coulis, täck först med ett lager hallonmousse och sedan citronmousse. Lägg på botten 3, dränk med sockerlag.
  18. Täck med marängsmörkräm och sedan med sockerpasta. Stapla tårtorna på varandra med stödpinnar i stora och mellersta tårtan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept