Ciderbrässerad renstek med kantareller

Ciderbrässerad renstek med kantareller
Foto: TV4

Renstek passar bra att anrätta i gryta. Den här steken bräseras i cider, som sedan används till den goda såsen. Kantareller och svartrötter kompletterar.

21 april 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1,5 kg benfri renstek
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att bryna i
  • 5 enbär
  • 1 lagerblad
  • 3 dl äppelcider
  • 4 msk krossad vit- och svartpeppar

Sås:

  • 4 dl Steksky+ viltfond
  • 2 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde

Till servering:

  • 300 g svartrötter
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 liter färska kantareller
  • smör att steka i
  • salt och malen vitpeppar
  • bladpersilja

Gör så här

  1. Bind upp rensteken med steksnöre. Hetta upp matfettet i en stor stekgryta och bryn steken runt om. Tillsätt enbär och lagerblad och häll på cidern. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Bräsera under lock på låg värme i cirka 1 1/2 timme eller tills termometern visar 70 °. Ös då och då. Ta upp steken, klappa in den med krossad peppar och låt den vila i aluminiumfolie cirka 15 minuter innan den skärs upp den i skivor.
  2. Häll upp en skål med vatten och pressad citronsaft. Skala svartrötterna och lägg dem i citronvattnet efter hand. Dela dem i mindre bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Borsta kantarellerna noga. Låt kantarellerna svettas i måttligt varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Öka värmen och lägg i smöret. Fräs svampen gyllengul och krydda med salt och peppar. Låt svartrötterna fräsa med de sista minuterna av stektiden. Håll varmt.
  3. Sås: Sila skyn från stekgrytan och förstärk den med viltfond till 4 dl. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och rör ner vetemjölet. Sätt tillbaka på plattan och spä med buljongen, lite i taget. Koka upp såsen och tillsätt grädden. Låt såsen puttra på svag värme i 5 minuter. Servera med sås, svartrötter, svamp och persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept