Smaken av svensk sommar

Smaken av svensk sommar
Foto: Niklas Bernstone
4

Du behöver

  • 200 g blandade sommarbär

Citronkräm:

  • 6 st äggulor
  • 3 dl socker
  • 2 st citroner, skal och saft
  • 200 g smör
  • 1 dl grädde

Maräng:

  • 2,5 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 4 st äggvitor
  • 2 msk socker

Tarteskal:

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 msk vatten
  • salt och socker
  • citronmeliss, strimlad

Gör så här

  1. Skölj och rensa bären.
  2. Citronkräm: Lägg allt i en kastrull och sjud under konstant omrörning tills citronkrämen tjocknar. Låt svalna.
  3. Maräng: Koka socker och vatten till 124 grader. Vispa äggvitor och socker fluffigt.
  4. Slå den kokta sockerlagen över den vispade äggvitan i en tunn stråle. Vispa tills marängsmeten svalnar.
  5. Klicka upp på plåt, grilla i ugn på 225 grader under grillelement tills marängerna får färg.
  6. Tarteskal: Kör mjöl, smör och vatten till en deg i matberedare. Tillsätt salt och socker.
  7. Kavla ut och täck små formar. Nagga med gaffel och täck eventuellt kanterna med folie.
  8. Grädda i ugn på 200 grader i ca 8 minuter.
  9. Spritsa citronkräm i tarteskalen. Fyll på med bär, toppa med maräng och garnera med citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept