Chokladtryffel

Chokladtryffel
Foto: Matton

Riktig chokladtryffel kräver två saker: bra råvaror och gott om tid. Först ska tryffelsmeten, som på fackspråk kallas “ganache”, stå till sig i kylskåpet i 12 timmar eller över natten. Sedan ska tryfflarna vila i kylen över natten innan de doppas i choklad. Resultatet blir himmelskt!

Använd choklad av bra kvalitet till din chokladtryffel!

26 januari 2009
Visa mer
40

Du behöver

Ganache, smet till chokladtryffel

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 300 g choklad
  • 50 g rumsvarmt smör

Smaksättning

  • 1 msk rom, konjak eller likör

eller...

  • 1 tsk kanel eller pulverkaffe
  • 1 tsk rivet apelsinskal

Till doppning

  • 100 g choklad
  • 1 msk olja

Till pudring

  • 100 g kakao

Gör så här

  1. Ganache, dag 1
    Koka upp grädden och låt den koka ca 1 minut under vispning. Ta kastrullen av värmen och bryt ner chokladen, blanda ner sockret och smöret i klickar. Smaksätt eventuellt. Rör smeten till en jämn blandning och låt vila 12 timmar i kylskåp.
  2. Dag 2
    Forma chokladen till valnötsstora chokladtryfflar med hjälp av två teskedar. Lägg chokladtryfflarna på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp i 12 timmar.
  3. Dag 3
    Smält doppchokladen försiktigt i vattenbad. Ta av chokladen från plattan, om den börjar stelna går det bra att försiktigt värma den igen. Rör ner oljan. Ta bara fram några chokladbollar i taget ur kylen. Spetsa dem på en gaffel, doppa chokladtryfflarna snabbt i chokladen och lägg dem på bakplåtspapper. När chokladen stelnat ordentligt ska tryfflarna rullas i kakaopulver.
  4. Förvara chokladtryfflarna i kylskåp men ta fram dem 15 minuter före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept