Chokladmoussetårta

Chokladmoussetårta
Foto: Tv4

Chokladmoussetårta

Av: Daniel - Karlskoga

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h

Chokladmoussetårta med toner av aprikos och rom, toppat med färska hallon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kaka

  • 2 ägg
  • 4 msk strösocker
  • 50 g vetemjöl
  • 3 tsk kakao
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk olja (ej olivolja)

Mousse

  • 3 dl grädde
  • 0,33 msk gelatinpulver
  • 3 tsk vatten
  • 3 msk kakao
  • 50 g florsocker
  • 3 droppar vaniljextrakt

Ganache

  • 30 g mörk choklad, hackad
  • 1 tsk olja

Aprikoskräm

  • 1 msk aprikosmarmelad (slät)
  • 1 msk rom (eller whiskey)

Dekoration

  • 1 dl färska hallon
  • 4 kvistar mynta

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader och kläd en ugnsfast form (ca 20x30 cm) med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt, cirka 5 minuter.
  3. Rör i mjöl, kakao och salt.
  4. Pensla pappret med oljan och häll över smeten. Fördela den jämnt över ytan.
  5. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta ut den och låt svalna.

Mousse

  1. Vispa grädden. Blötlägg gelatinpulvret i vatten och vänta ca 5 minuter. Vispa ner i grädden.
  2. Sila ner kakao och florsocker. Droppa i vaniljextrakt. Blanda väl.

Ganache

  1. Smält choklad och olja (1 minut i mikron). Ta ut och rör ihop.

Aprikoskräm

  1. Rör ihop marmeladen med romen/whiskeyn. Är det bitar i sylten bör dessa mixas ihop till en slät smet.

Montering

  1. Dela kakan i 2 bitar. Vänd den ena biten upp och ner och bred ut aprikos krämen. Se till att kakan drar åt sig krämen innan du har på ganachen. Häll över ganachen och bred ut den till ett jämnt lager över aprikosgrämen. Ställ på en kall plats så ganachen stelnar.
  2. När den gjort det delar du upp den i 4 lika stora bitar. Lägg åt sidan.
  3. Ta den andra kakan. Bred på ett jämnt lager mousse. Jämna till ovansidan och lägg till sist på bitarna med ganachen. Ställ kallt och skär upp i portionsbitar innan servering.

Dekoration

  1. Toppa tårtan med färska hallon och en kvist mynta.