Choklad- arrak- och havrebollar

koket.se
Choklad- arrak- och havrebollar
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Choklad- arrak- och havrebollar

22 ingredienser

Tre sorters bollar - en extra chokladig chokladboll med hackad mörk choklad i, en chokladboll smaksatt med arrak och rullad i chokladströssel och en chokladfri havreboll med kokos. De bollar som blir över går utmärkt att frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle.

Se Fredrik Nylén laga receptet

logo

Ingredienser

Chokladbollar (ca 30 stycken)

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl espresso (eller starkt kaffe)
  • 8 dl havregryn
  • 100 g mörk choklad 50 %, grovhackad
  • pärlsocker (att rulla i)

Havre- och kokosbollar (ca 20 st)

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl havregryn
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl riven kokos
  • 2 msk vatten
  • riven kokos (att rulla i)

Arraksbollar (ca 20 st)

  • 150 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk arrak
  • ca 500 g sockerkaka (eller kaksmulor) [ca 5 dl]
  • chokladströssel (att rulla i)

Gör så här

Chokladbollar

  1. Vispa samman smör, strösocker, kakao, vaniljsocker och kaffe till en chokladig smet.
  2. Tillsätt havregrynen och chokladen och blanda väl. Låt stå ca 30 minuter i kylen så går det lättare att rulla.
  3. Forma runda bollar av smeten och rulla dem i pärlsocker.
  4. Lägg i kylen ca 30 minuter tills de stelnat lite.

Havre- och kokosbollar

  1. Rör ihop smör och socker.
  2. Blanda i resten av ingredienserna och blanda väl, gärna med händerna. Låt stå cirka 30 minuter i kylen så går det lättare att rulla.
  3. Rulla små bollar som du sedan rullar i kokos.
  4. Lägg i kylen ca 30 minuter tills de stelnat lite.

Arraksbollar

  1. Vispa samman smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och arraksarom. Tillsätt söndersmulade småkakor eller sockerkaka till en deg.
  2. Låt stå ca 30 minuter i kylen så går det lättare att rulla.
  3. Dela degen i ca 20 bitar. Rulla dem till bollar och rulla i chokladströssel.
  4. Lägg i kylen ca 30 minuter tills de stelnat lite.