Grillade grönsaker och halloumi med rostat örtknäcke

Grillade grönsaker kan varieras i det oändliga, följ säsong och tillgång i valet av grönsaker. Passar både som ensamrätt, som tillbehör till kött eller fisk eller som bufférätt. Om grönsakerna serveras som tillbehör räcker det med en halv sats till 4 portioner.

Receptet är beräknat för 4-6 portioner.

24 maj 2010
Visa mer

Du behöver

  • 1 st aubergine
  • 1 st zucchini
  • 1 msk salt
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe färsk sommarlök
  • 1 ask cocktailtomater på kvist
  • 2 msk olivolja
  • 1 bit halloumiost, 200 g
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamicovinäger
  • Flingsalt och svartpeppar från kvarn
  • Några kvistar färsk timjan (gärna citrontimjan)
  • 1 st citron i klyftor
  • 4 skivor knäckebröd med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
  • 1 dl hackade örter tex persilja, timjan och oregano

Gör så här

  1. Skiva zucchini och aubergine i centimetertjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag och strö över saltet, så att vätska och bitterämnen dras ur, låt stå 5-10 minuter.
  2. Krama vätskan ur zucchinin och auberginen. Skölj sparrisen, dela löken i halvor och dela tomatkvisten i mindre bitar, låt tomaterna sitta kvar på kvisten.
  3. Grilla grönsakerna i grillpanna på spisen eller ute på grillen.
  4. Skiva halloumiosten, pensla med lite olivolja och grilla osten snabbt.
  5. Lägg upp grönsakerna och osten på ett stort fat, droppa över lite olivolja och balsamicovinäger. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
  6. Bryt knäckebrödet i mindre bitar och rosta det i lite olivolja i en stekpanna, vänd i örterna och strö krutongerna över grönsakerna. Lägg på lite färsk timjan och servera genast!
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept