Mjölkchokladmousse med glöggkokta tranbär

Mjölkchokladmousse med glöggkokta tranbär
Foto: TV4

En krämig chokladmousse med smakrika tranbär på toppen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: ASTI " CinZario".

1 april 2010

Du behöver

  • 100 g mjölkchoklad
  • 1,5 st gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl florsocker
  • glögg
  • 100 g torkade tranbär
  • 0,5 msk maizena
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter.
  2. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
  3. Koka upp en ¾ deciliter grädde.
  4. Låt grädden stå i ca 5 minuter, rör sedan ner den i chokladen, till en slätkräm.
  5. Ta gelatinet och lägg det i en kastrull, häll några droppar vatten i så att det inte bränner fast så lätt. Värm på tills gelatinet smälter.
  6. Låt det svalan lite, rör sedan ner det i chokladen.
  7. Vispa 2 deciliter grädde, inte för hårt.
  8. Tag två äggulor och florsocker i en skål vispa så det blir fluffigt.
  9. Häll äggulorna och florsockret i chokladskålen, tillsätt sen grädden och rör om försiktigt.
  10. Fördela sedan smeten i fina dessertglas. Låt stå i kylen i ca 2-3 timmar.
  11. Vid servering, koka upp hälften av glöggen och häll i ca 100 gram tranbär.
  12. Låt sjuda någon minut rör om försiktigt så glöggen blandar sig väl med tranbären.
  13. Blanda resten av glöggen till sammans med majsstärkelse rör ned det i kastrullen med tranbär.
  14. Låt den få ett uppkok, låt den sedan svalna.
  15. Toppa moussen med tranbärskompotten. Dekorera med färsk mynta.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept