Mjölkchokladmousse med glöggkokta tranbär

Mjölkchokladmousse med glöggkokta tranbär
Foto: TV4

Du behöver

  • 100 g mjölkchoklad
  • 1,5 st gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl florsocker
  • glögg
  • 100 g torkade tranbär
  • 0,5 msk maizena
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter.
  2. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
  3. Koka upp en ¾ deciliter grädde.
  4. Låt grädden stå i ca 5 minuter, rör sedan ner den i chokladen, till en slätkräm.
  5. Ta gelatinet och lägg det i en kastrull, häll några droppar vatten i så att det inte bränner fast så lätt. Värm på tills gelatinet smälter.
  6. Låt det svalan lite, rör sedan ner det i chokladen.
  7. Vispa 2 deciliter grädde, inte för hårt.
  8. Tag två äggulor och florsocker i en skål vispa så det blir fluffigt.
  9. Häll äggulorna och florsockret i chokladskålen, tillsätt sen grädden och rör om försiktigt.
  10. Fördela sedan smeten i fina dessertglas. Låt stå i kylen i ca 2-3 timmar.
  11. Vid servering, koka upp hälften av glöggen och häll i ca 100 gram tranbär.
  12. Låt sjuda någon minut rör om försiktigt så glöggen blandar sig väl med tranbären.
  13. Blanda resten av glöggen till sammans med majsstärkelse rör ned det i kastrullen med tranbär.
  14. Låt den få ett uppkok, låt den sedan svalna.
  15. Toppa moussen med tranbärskompotten. Dekorera med färsk mynta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept