Frukt- och nötbröd

2 runda bröd
Frukt- och nötbröd
Foto: Stefan Wettainen
2 runda bröd

Du behöver

DAG 1

  • 300 g russin
  • 150 g torkade aprikoser

Fördeg

  • 10 g jäst
  • 200 g vatten
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 100 g grovt grahamsmjöl

DAG 2

  • fördeg från dag 1
  • 200 g matyoghurt
  • 25 g jäst
  • 400 g vetemjöl med hög proteinhalt
  • 75 g durummjöl
  • 75 g honung
  • 75 g rumstempererat smör
  • 15 g havssalt
  • 200 g valnötter
  • 200 g hasselnötter
  • 1 st äpple i bitar
  • avrunnen blötlagd frukt från dag 1

Gör så här

  1. DAG 1
    Lägg russinen och aprikoserna i blöt i en skål och ställ den i rumstemperatur över natten.
  2. Fördeg
    Lös upp jästen i vattnet i en bunke och blanda i mjölet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.
  3. DAG 2
    Blanda alla ingredienser utom nötterna och frukten och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  4. Tillsätt nötterna, äppelbitarna och den avrunna frukten. Arbeta degen i 5 minuter. Låt den vila i 30 minuter i bunken.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Degen skall vara kladdig! Dela den i två delar och lägg upp bitarna på mjölat bakplåtspapper på en plåt. Fös ihop dem till någorlunda runda bröd. Låt bröden jäsa i ca 1 timme i rumstemperatur.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 180 grader. Öppna ugnen efter 30 minuter och släpp ut fukt. Upprepa ytterligare en gång innan brödet är färdigt.
  8. Grädda bröden i 40–45 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  9. Förvara bröden i plastpåse och låt dem gärna mogna till nästa dag. De går utmärkt att frysa.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept