Brunkans bagels

POPULÄRT
Bagels
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Brunkans bagels

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

12 ingredienser

Bagels kanske inte är det enklaste att laga, men är otroligt gott och mättar bra. Receptet räcker till cirka 20 bagels.

Fyll dina bagels med färskost, kallrökt lax och tunt skivad rödlök. Mums!

Ingredienser

portioner st

Poolish, fördeg

  • 300 g vatten
  • 25 g jäst
  • 300 g vetemjöl special
  • 30 g honung

Deg 2

  • poolishen ovan
  • 300 g vatten
  • 25 g jäst
  • 800 g vetemjöl special
  • 30 g matolja
  • 15 g havssalt
  • ägg, till pensling
  • sesamfrön, till garnering (eller vallmofrön)

Gör så här

Poolish

  1. Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Deg 2

  1. Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i bunken i 1 timme.
  2. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Rulla bitarna till 30 cm långa strängar och sätt samman dem till ringar. Nyp ihop dem ordentligt i skarven så att de inte öppnar sig under jäsning och gräddning. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Koka upp vatten i en vid kastrull. Lägg i två eller tre degringar i taget i vattnet och låt dem sjuda i 1 minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på galler.
  5. Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  6. Grädda dina bagels i ca 225 grader i 15-20 minuter eller tills de fått lagom med färg.