Värm ugnen till 175 °. Smörj och mjöla tolv muffinsformar. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten och sjud broccolibuketterna 1⁄2 minut. Häll av vattnet genom durkslag och spola hastigt med iskallt vatten. Koka upp 3 dl vatten i en ny kastrull. Skär löken i klyftor, lägg dem i en skål och slå över det kokande vattnet. Låt stå i 1 minut, sila av och låt svalna.
Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt. Vispa äggen luftiga och pösiga. Vispa sedan ner vatten, yoghurt och olja och vänd ner äggsmeten i mjölblandningen. Klicka smeten i muffinsformarna.
Hacka de soltorkade tomaterna och basilikan fint och blanda med färskosten. Gör en liten grop i varje muffin med hjälp av en fuktig sked och lägg i en liten klick färskost. Stick ner rödlök och broccoli mitt i varje muffin. Grädda i ca 25 minuter. Låt muffinsen svalna på galler.