Briochebullar med äppelkräm

2 h + 12 h
30 bullar
Briochebullar med äppelkräm
Foto: TV4
2 h + 12 h
30 bullar

Du behöver

  • 210 g ägg (4 st)
  • 690 g vetemjöl (11,5 dl)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 30 g jäst
  • 14 g havssalt
  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 225 g smör, rumstempererat

Äppelkräm

  • 3 äpplen, gärna gravensteiner
  • 1 vaniljstång
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 50 g vatten (0,5 dl)
  • 1 citron, saften
  • 18 g potatismjöl (1,5 msk)
  • 25 g vatten (2 msk), till potatismjölet

Mandel- och kanelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 30 g kanel (0,5 dl)
  • 150 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till degen, förutom smör, i en matberedare. Arbeta degen med krok på mellanhastighet i 4 minuter, öka sen och arbeta degen i 10 minuter till. Degen ska känna slät och smidig.
  2. Tillsätt smöret lite i taget och kör tills degen är glansig och elastisk. Lägg degen i en bunke, plasta och låt vila i kylen 6 -12 timmar. Ta fram degen, låt stå i rumstemperatur en stund.
  3. Gör under tiden äppelkrämen genom att skala och tärna äpplena. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg det i en kastrull tillsammans med äppelbitarna, strösocker, vatten och citronsaft. Koka upp medans du rör lite då och då tills äppelbitarna känns mosiga, ca 5 minuter. Ta bort från platan, mixa om det behövs med en stavmixer.
  4. Blanda ut potatismjöl med lite vatten och häll i kastrullen. Koka under omröring på medelvärme till en kräm, ta av från värmen och häll över i en skål, plasta och låt bli kall.
  5. Gör mandel- och kanelfyllningen när degen har jäst färdigt. Blanda mandelmassa, vaniljsocker, kanel med lite i taget av smöret tills du har en slät fyllning.
  6. Kavla ut degen 3-4 mm tjock, bred ut mandelfyllningen på och rulla ihop till en rulle. Dela lagom stora bullar, lägg i en form och låt jäsa till dubbel storlek 1,5- 2 timmar. Sätt ugnen på 190 grader.
  7. Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och spritsa i mitten lite äppelkräm. Grädda på 190 grader i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept