Brända mandlar med rosenvatten

Brända mandlar med rosenvatten
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Brända mandlar med rosenvatten

4 ingredienser

30 m

Brända mandlar som vänds två gånger i sockerkaramell för att få den karaktäristiska ruggade ytan. Rosenvattnet kan ersättas med vanligt vatten om man inte är så förtjust i den parfymiga smaken som rosenvatten ger.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 250 g marconamandel (eller vanlig sötmandel)
  • 400 g strösocker
  • röd hushållsfärg
  • 100 g rosenvatten (eller vatten)

Gör så här

  1. Mät upp hälften av sockret, röd färg och rosenvatten i en stekpanna.
  2. När det röda sockervattnet kokar häller du i mandeln och rör om.
  3. Sockret kommer att kristalliseras så fortsätt att röra i pannan.
  4. När mandeln är täckt med kristalliserat socker häller du ut mandeln på ett bakplåtspapper och separera mandlarna ifrån varandra. Det socker som inte är täckt på mandlarna häller du i en skål.
  5. Häll i andra hälften av sockret, den röda färgen, rosenvatten och överblivet socker från första koket i stekpannan och koka upp.
  6. Häll i mandeln och rör så att sockret kristalliserar sig. Mandlarna är klara precis när sockret börjar att smälta.
  7. Häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper och separera mandlarna ifrån varandra.