Italienskt surdegsbröd

Italienskt surdegsbröd
Foto: Roland Persson

Italienskt surdegsbröd

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

6 ingredienser

Gör gärna dubbel sats av degen. Forma i så fall degen till fyra bröd och låt dem jäsa. Grädda två bröd och lägg de andra två bröden i kylskåp medan de första två gräddas. Receptet kommer från Bonniers kokbok.

Receptet ger två bröd.

På bilden skymtar du

Rågbröd på surdeg

Läs mer om

Bonniers kokbok

Ingredienser

  • 250 g vetesurdeg
  • 650 g vetemjöl special (gärna stenmalet)
  • 340 g vatten + 35 g
  • 2,5 g jäst
  • 2,5 tsk havssalt [17 g]
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Lägg vetesurdeg och vetemjöl i hushållsmaskinens degbunke.
  2. Vispa samman 340 g vatten och jäst.
  3. Häll jästblandningen över mjölblandningen.
  4. Knåda degen på lägsta hastighet i 12–13 minuter.
  5. Tillsätt saltet och knåda degen på högsta hastighet i 5–7 minuter.
  6. Tillsätt 35 g vatten och kör maskinen tills degen blir elastisk.
  7. Olja in en plastbunke.
  8. Lägg ner degen och låt den jäsa till dubbel storlek, i 1.5-3 timmar, under lock i rumstemperatur.
  9. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta ut en del av degens luft.
  10. Lägg tillbaka degen i plastbunken och låt jäsa i ytterligare 1.5-3 timmar.
  11. Ta på nytt upp degen på mjölat bakbord och dela den i två lika stora bitar.
  12. Försök behålla luften i degen och forma till två avlånga bröd.
  13. Lägg dem på en väl mjölad handduk.
  14. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 1.5 timme.
  15. Sätt ugnen på 250 grader och sätt samtidigt in en ugnsplåt.
  16. För över bröden med en stekspade på den varma plåten som redan står i ugnen.
  17. Spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta.
  18. Sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader.
  19. Öppna ugnsluckan en kort stund efter 20 minuter och upprepa ytterligare ett par gånger under gräddningstiden. Då blir ytan på brödet knaprig.
  20. Grädda bröden i 45–50 minuter eller till en innertemperatur på 98 grader (mät med en digital stektermometer).
  21. Låt bröden svalna på galler.