Bönmousse

Bönmousse
Foto: TV4

Det här är en spännande vegetarisk rätt lagad av svartögda bönor. De kokas, mixas och kryddas. I Nigeria, där receptet har sitt ursprung, brukar man ångkoka bönmoussen inslagen i bananblad. Ett överraskande inslag på det vegetariska julbordet.

2 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g svartögda bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 2 msk matolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 ägg
  • 1 tsk finhackad röd spansk peppar
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Låt bönorna ligga i vatten över natten. Häll av blötläggningsvattnet och lägg bönorna i en kastrull med nytt vatten. Tillsätt salt och koka bönorna med locket på i 20–30 minuter tills de är knappt mjuka. Häll av vattnet och låt bönorna kallna.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skala och dela löken i bitar. Lägg bönor, lök, olja, tomatpuré, chili och salt i en matberedare, knäck i ägget och mixa till en mousse.
  3. Forma moussen till ovala bullar och lägg dem i en ugnssäker form. Täck med folie och ugnskoka dem i 40–50 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept