Bondgårdens hålkaka

Bondgårdens hålkaka
Foto: TV4

Ett gott bröd till soppa och grytor. Passar även att fylla som utflyktsbröd.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 tsk farinsocker
  • 3 dl vatten, 37°
  • 1 msk flytande margarin
  • 1 tsk salt
  • 5 dl lantvetemjöl
  • 3,5 dl rågmjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke, strö på farinsocker och slå på 1/2 dl av vattnet. Ställ bunken dragfritt och varmt, t.ex. i den ovärmda ugnen, ca 10 minuter, tills jästen börjar bubbla. Arbeta in övriga ingredienser, men spara ca 1 dl rågmjöl till utbakningen. Jäs degen övertäckt 10-15 minuter.
  2. Knåda degen väl, lägg tillbaka den i bunken och jäs 45 minuter.
  3. Värm ugnen till 200°. Knåda degen på nytt, kavla ut en rund kaka ca 2 cm tjock. Lägg den på en plåt med bakpapper. Ta ut ett hål i mitten. Jäs tills ugnen är varm. Grädda på nedersta falsen ca 40 minuter eller tills kakan låter ihålig när du knackar på den. God att äta lite varm.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept