Bolognese på svarta linser

50 m
6 - 8
Bolognese på svarta linser
Foto: Susanne Kindt
Från Nyhetsmorgon

En rejäl och mättande bolognese med rödvin och svarta linser – en underbar vardagsrätt eller finfin bjudrätt för alla åldrar! Den funkar även med röda linser, men de svarta är bättre. Gör gärna storkok, det är inte så mycket mer jobb när man ändå håller på.  Variera efter vad som finns hemma. /Cecilia och Kristin

Recept från kokboken Nyfiken grön

7 augusti 2016
Visa mer
50 m
6 - 8

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri, ca 200 g
  • rapsolja, till stekning
  • 3-4 dl svarta linser, t.ex. belugalinser
  • kryddor efter smak (timjan, oregano, lagerblad, basilika)
  • 2 burkar krossade tomater (à ca 400 g)
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 0,5 dl ketchup
  • 2 dl rödvin
  • 1 msk soja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Fräs i olja tillsammans med linserna.
  2. Välj dina favoritkryddor, krama sönder eventuella torkade kryddor i handen och låt dem steka med i pannan. Smaka av tills du är nöjd.
  3. Tillsätt tomatkross, buljongtärningar, ketchup, vin och soja. Låt puttra på svag värme under lock tills allt har kokat ihop, ca 30 minuter. Rör om då och då samt späd eventuellt med lite extra vatten.
  4. Mixa såsen till önskad konsistens. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor.
  5. Servera gärna till pasta och hackad färsk persilja!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept