Bollito med mamma Vittorinas sås

Bollito med mamma Vittorinas sås
Foto: TV4

Bollito är en typisk italiensk köttgryta. Bönorna ska blötläggas över natten, så ta med det i planeringen. Såsen kan lagas i förväg och kylas.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,5 dl vita bönor
  • 1 kg grytbitar av nötkött
  • 2 msk olivolja
  • 4 gula lökar
  • 350 g morötter
  • 0,5 blekselleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 knippa persilja
  • 0,5 flaska torrt vitt vin (ca 2 1/2 dl)
  • 1,5 tsk torkad rosmarin
  • 1,5 tsk torkad salvia
  • 5 dl kycklingbuljong

Sås:

  • 1 grön paprika
  • 2 morötter
  • 2 knippor persilja
  • 3 gröna tomater
  • 1 gul lök
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vit vinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Blötlägg bönorna över natten. Hacka persiljan. Skala och skär lök, morötter och selleri grovt. Skala vitlöken. Bryn köttet i oljan och lägg över i en gryta. Häll på vinet och låt köttet puttra i det tills det nästan kokat in.
  2. Lägg då i lök, morötter och selleri. Häll på buljong upp till 1 cm över köttet. Tillsätt rosmarin, salvia och svartpeppar och pressa ner vitlöken. Koka upp, lägg på lock och låt sjuda på svag värme i 20 minuter. Lägg i de vita bönorna och sjud i ytterligare 70 minuter. Salta grytan när köttet är mört.
  3. Sås: Hacka paprika, persilja, tomater och blekselleri smått. Skala och hacka morötter och lök. Lägg hacket i en kastrull. Tillsätt salt, vinäger och vatten och koka upp. Låt sjuda på svag värme i minst 2 timmar. Rör ner olivolja och kyl såsen. Servera såsen kall till grytan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept