Blinier med ingefärssirap

Blinier med ingefärssirap
Foto: TV4

Blinier skiljer sig från vanliga plättar genom att de bakas av jäst och innehåller bovetemjöl. Här serveras de med sirap smaksatt med ingefära.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 50 g jäst (1 paket)
  • 2 dl vatten
  • 3 dl ägg
  • 4 dl kaffegrädde
  • 3 tsk salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 5 dl bovetemjöl
  • 1 dl smält smör
  • 6 dl mjölk
  • smör att grädda i

Till servering:

  • 1 dl lönnsirap
  • 2 msk riven färsk ingefära

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen och häll på det ljumma vattnet. Värm kaffegrädden till 37°. Vispa äggen till skum i en rymlig bunke och vispa sedan i den ljumma grädden. Smält smöret.
  2. Blanda samman vetemjöl, bovetemjöl och salt. Rör ner jästlösningen, mjölblandningen och smöret i gräddsmeten. Låt degen jäsa på varmt dragfritt ställe i 4 timmar.
  3. Ljumma mjölken och vispa i den i degen så att det blir en smet. Grädda på samma sätt som plättar. Blanda samman sirap och ingefära och servera till blinierna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept