Blinier med ingefärssirap

Blinier med ingefärssirap
Foto: TV4

Blinier skiljer sig från vanliga plättar genom att de bakas av jäst och innehåller bovetemjöl. Här serveras de med sirap smaksatt med ingefära.

26 januari 2009
6

Du behöver

  • 50 g jäst (1 paket)
  • 2 dl vatten
  • 3 dl ägg
  • 4 dl kaffegrädde
  • 3 tsk salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 5 dl bovetemjöl
  • 1 dl smält smör
  • 6 dl mjölk
  • smör att grädda i

Till servering:

  • 1 dl lönnsirap
  • 2 msk riven färsk ingefära

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen och häll på det ljumma vattnet. Värm kaffegrädden till 37°. Vispa äggen till skum i en rymlig bunke och vispa sedan i den ljumma grädden. Smält smöret.
  2. Blanda samman vetemjöl, bovetemjöl och salt. Rör ner jästlösningen, mjölblandningen och smöret i gräddsmeten. Låt degen jäsa på varmt dragfritt ställe i 4 timmar.
  3. Ljumma mjölken och vispa i den i degen så att det blir en smet. Grädda på samma sätt som plättar. Blanda samman sirap och ingefära och servera till blinierna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept