Blåbärstårta

Blåbärstårta
Foto: TV4

Den blir naturligtvis allra, allra bäst med färska blåbär. Har du inte tillgång till sådana går det bra med djupfrysta. Vill du inte ha nötter kan du använda en vanlig sockerkaka. Glöm inte att tårtan måste stå kallt en timme före servering så att gelén hinner stelna.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

Tårtbotten:

  • 125 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl malda hasselnötter
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen
  • Vaniljkräm:
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Till dekoration:

  • 2 tsk gelatinpulver
  • 2 dl utspädd apelsinsaft
  • 3 dl blåbär

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen en kransform med hål i mitten. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg. Blanda nötter, vetemjöl och bakpulveroch rör ner i smeten, lite i taget. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna något i formen innan kakan stjälps upp.
  2. Vaniljkräm: Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en rostfri kastrull. Rör ner äggulorna och potatismjölet. Sjud på svag värme under vispning. Krämen får inte koka. När den tjocknar är den klar. Kyl krämen. Vispa grädden och blanda ner i vaniljkrämen.
  3. Tårtan: Lägg nötkransen på ett tårtfat. Fyll hålet med krämen. Forma till en liten kulle. Garnera tårtan med blåbär. Lös upp gelatinpulvret enligt anvisningen på paketet. Blanda med saften. Låt svalna. Skeda gelén över blåbären. Ställ tårtan kallt 1 timme.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept