Blåbärspaj med vit choklad och kardemummatäcke

1,5 h
8 - 10 bitar
Blåbärspaj med vit choklad och kardemummatäcke
Foto: Frida Wismar

Jag är uppvuxen med blåbärspaj och MYCKET vaniljsås. Det är helt underbart att kunna gå precis utanför tomten och plocka lite blåbär för att göra en god paj till spontanfikat. Detta är en lite mer arbetad paj, med både en mördegsbotten och ett smultäcke med smak av kardemumma. /Linus

Tips! Gör klart pajen dagen innan så att fyllningen får sätta sig. Sedan är det bara att grädda smultäcket strax före servering så får du en perfekt ljummen paj med en fast fyllning. Servera gärna med glass eller vaniljvisp.

13 november 2015
Visa mer
1,5 h
8 - 10 bitar

Du behöver

Fyllning

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl mjölk, 3 %
  • 200 g vit choklad, hackad
  • 150 g blåbär, (frysta går bra)
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 4 äggulor
  • 20 g smör

Mördegsbotten

  • 5 dl vetemjöl
  • 180 g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 ägg till pensling

Smuldeg

  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk stött kardemumma

Gör så här

  1. Fyllning
    Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölk, choklad och blåbär. Koka upp och ta av från värmen. Låt det gärna stå och dra en stund, tills chokladen har smält.
  2. Vispa samman maizena och äggulor och rör ner blåbärsblandningen lite åt gången under konstant omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på svag värme i några minuter tills det blir en tjock kräm.
  3. Rör ner smöret. Plocka upp vaniljstången och häll fyllningen i en ren bunke. Täck med plastfolie så att den nuddar krämen och ställ in i kylskåp.
  4. Mördegsbotten och smuldeg
    Sätt ugnen på 200 grader. Nyp snabbt ihop alla ingredienser till mördegsbottnen till en deg. Knåda lite så att den går ihop och blir mjuk och smidig. Plasta in degen och låt den stå i kylskåpet i 10 minuter.
  5. Kavla ut degen till 3–4 millimeters tjocklek mellan två bakplåtspapper, och fodra en pajform, 23–24 cm i diameter, så att degen når 3 cm upp på kanten. Nagga bottnen med en gaffel.
  6. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
  7. Pensla hela bottnen med uppvispat ägg och grädda i ytterligare 5 minuter.
  8. Nyp ihop alla ingredienser till smuldegen till en smulig massa.
  9. Häll fyllningen i det färdiggräddade pajskalet.
  10. Strö smuldegen över fyllningen och grädda i 15–20 minuter tills den fått fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept