Biffspett Saté

Biffspett Saté
Foto: TV4

Små läckra och kryddstarka spett med kött, fågel eller skaldjur är mycket vanliga i Singapore. De serveras med satésås och äts som tilltugg till kokt ris.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 550 g utskuren biff
  • träpinnar, blötlagda
  • Marinad:
  • 1 bit citronskal
  • 2 medelstora gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk ljus kinesisk soja
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 3 msk rostade jordnötter

Jordnötssås:

  • 1 msk tamarind
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 1 bit citronskal
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 225 g rostade jordnötter
  • 2+2 msk jordnötsolja
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 2 msk farinsocker
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Marinad: Skala och hacka löken fint, skala vitlöken och hacka jordnötterna. Mixa citronskal, lök, vitlök, soja, olja, spiskummin, gurkmeja och salt till en puré. Rör ner jordnötterna. Torka av köttet och skär det i kuber och låt marinera 1-2 timmar. Rör om några gånger.
  2. Sås: Blanda tamarinden med kokande vatten i en skål, låt stå i 15 minuter. Lägg citronskal, lök, vitlök, jordnötter och 2 msk olja i mixern och kör till en mjuk pasta. Stek pastan i 2 minuter i olja. Tillsätt tamarindvätska, kajennpeppar, socker och salt, rör om och låt såsen sjuda i ytterligare 10 minuter under ständig omrörning.
  3. Trä upp köttet på pinnarna och grilla dem 3-5 minuter runt om.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept