Biff Stoganoff med tomatsås

Biff Stoganoff med tomatsås
Foto: TV4

Ska en riktig Stroganoff innehålla tomat eller inte? Någon nitisk person har gått igenom klassiska Stroganoffrecept och funnit att drygt hälften är kryddade med tomatpuré, de andra inte. Däremot ingår nästan alltid senap och givetvis den ryska syrade grädden, smetana.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g utskuren biff
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att bryna i
  • 1 stor gul lök
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk ljus dijonsenap
  • 0,75 dl köttbuljong
  • 1,5 krm krossad svartpeppar
  • Smetana:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk ättiksprit, 12%

Gör så här

  1. Smetana: Häll upp grädden i en bunke och rör ner ättikan. Ställ bunken i rumstemperatur och låt grädden bli genomsyrad av ättikan, det kan ta allt från 3–4 timmar upp till 8 timmar. När grädden är genomsyrad är den tjock och blank och smakar läskande syrligt. Kyl den någon timme och servera den kall. Tips: Du som tycker det verkar krångligt att göra egen smetana; blanda en variant av 1 dl gräddfil + 2 dl crème fraiche.
  2. Skala och strimla löken, skär biffen i strimlor. ansa champinjonerna och skär dem i mindre bitar. Bryn löken och sedan köttet i smör i en stekpanna, krydda med salt och vitpeppar. Fräs svampen för sig.
  3. Lägg över kött och lök en gryta, tillsätt tomatpuré, senap, buljong och svartpeppar och låt rätten småputtra i 10 minuter. Lägg i champinjonerna, rör ner lite smetana och hetta upp på nytt. Servera resten av smetanan till grytan, kokt ris eller kokt pressad potatis är gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept