BBQ- grillade revbensspjäll med coleslaw

BBQ- grillade revbensspjäll med coleslaw
Foto: TV4

En specialitet från USAs sydstater är att både grilla och röka i en speciell barbecuegrill. Du får nästan samma resultat med detta recept. Spjällen ska kokas, gärna en dag i förväg, tills köttet nästan lossnar från benen. Bäst grillresultat får du genom indirekt grillning under lock. Liquid smoke finns att köpa på flaska.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg små revbensspjäll

Koklag:

  • 5 liter vatten
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl salt
  • 5 msk liquid smoke essence

Glaze:

  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl torr sherry
  • 2 msk honung
  • 1 msk sesamolja
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 msk riven färsk ingefära
  • 2 dl fajitamarinad/-sås
  • Coleslaw:
  • 7 dl finstrimlad vitkål
  • 1 morot
  • 1 tsk salt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk strösocker
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten, vinäger, salt och liquid smoke i en stor gryta. Dela eventuellt spjällen och lägg ner i det kokande vattnet. Koka spjällen på svag värme i 45 minuter. Stäng av plattan och låt spjällen dra i lagen ca 1 timme. Lyft försiktigt upp de möra spjällen, lägg på ett fat och ställ i kylen. Detta kan göras ett dygn i förväg.
  2. Glaze: Blanda samtliga ingredienser till en sås. Ställ den kallt.
  3. Coleslaw: Skala och riv moroten grovt. Lägg vitkål och morot i en bunke och blanda ordentligt med saltet. Låt stå i rumstemperatur i ca 15 minuter. Vispa ihop majonnäs, crème fraiche, vitvinsvinäger och socker i en skål. Krama ut vätskan ur kål- och morotsblandningen och blanda med majonnässåsen, krydda med svartpeppar.
  4. Pensla revbensspjällen generöst med glazen och grilla dem varsamt, ca 5 minuter per sida. Skär upp spjällen mellan varje ben och servera med coleslaw.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept