Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Bavaroise med choklad

7 - 8
Bavaroise med choklad
Foto: TV4
Från Mitt kök

Ljuvlig chokladbavaroise med två sorters choklad. Bavaroise är som en blandning mellan pannacotta och mousse. Desserten går utmärkt att förbereda flera dagar i förväg och förvaras antingen i kylen eller frysen.

2 mars 2016
Visa mer
7 - 8

Du behöver

  • 500 g grädde (5 dl)
  • 4 gelatinblad
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 130 g äggula (7-8)
  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 200 g grädde (2 dl)
  • 200 g mjölkchoklad
  • 150 g mörk choklad
  • kakao, att pudra med

Gör så här

  1. Vispa upp 5 dl grädde så den blir lös men inte rinnig. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Ta hälften av strösockret och blanda det tillsammans med äggulorna i en bunke, resterande lägger du i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp allt och häll det försiktigt över äggulorna medan du rör om.
  3. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och på mellanvärme värmer du på allt medan du rör tills den når cirka 83 grader, den ska kräma till sig lite lätt. Bäst är att göra detta med termometer. Rör runt och ta bort när den tjocknar.
  4. Häll över i en ren bunke, krama ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem, blanda runt ordentligt.
  5. Häll sedan över hälften av bavaroisen i en annan bunke, tillsätt hackad mjölkchoklad i den ena och i den andra hackad mörk choklad. Blanda tills den är slät och fin.
  6. Kyl bavariosen med mörk choklad genom att lägga bunken i en annan bunke med kallt vatten tills den är ljummen, när den är sval blandar du i hälften av den vispade grädden och fyller dina glas till hälften.
  7. Stoppa in i frysen minst 1 timme, tills första lagret har satt sig. Under tiden kan du plasta bunken med mjölkchoklad och låta grädden stå i kylen. När första lagret har satt sig blandar du resterande grädde med mjölkchokladen och häller på den med mörk choklad. Låt stelna i frysen.
  8. Låt stå innan servering, pudra på kakao och servera. Desserten skall ätas kall men inte frusen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept