Baskisk fiskgryta

Baskisk fiskgryta
Foto: TV4

Ett grovt vitt bröd för att suga upp det goda spadet är allt som behövs till den här mustiga grytan. Vill du byta ut fisken mot djupfryst fisk, ta en 600-gramsförpackning.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg hel fast fisk
  • 30-40 blåmusslor
  • 2 gula lökar
  • 1 burk hela tomater
  • 3 gröna paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippa persilja
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och hacka. Skär tomaterna grovt och spara spadet. Finhacka persiljan. Skrapa musslorna och ta bort "tofsen". Skölj dem ordentligt i kallt vatten. Kasta de som inte stänger sig om du knackar dem i bordet. Skär fisken i 2 1/2 cm tjocka skivor.
  2. Hetta upp 1 dl olja i en rejäl kastrull. Lägg i löken och fräs den i 3-4 minuter. Tillsätt paprika och fräs ytterligare några minuter. Lägg i tomaterna med sitt spad. Krydda med salt och peppar. Häll på vin och låt småkoka i 5 minuter. Till sist tillsätter du vitlök och persilja. Så här långt kan du förbereda.
  3. Låt alltsammans koka upp. Lägg i fisk och musslor. När grytan kokar upp lägger du på locket och sänker värmen så att det sjuder sakta. Efter 5-6 minuter tar du grytan av värmen och sätter den på bordet att genast njutas.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept