Banankaka med chokladglasyr

Banankaka med chokladglasyr
Foto: TV4

Om du har bananer som blivit väldigt mogna är det här en förträffligt sätt att tillvarata dem.

2 juni 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 4 medelstora väl mogna bananer
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl mjölk
  • smör att smörja formen med
  • Glasyr:
  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl florsocker

Till dekoration:

  • bananskivor
  • vispad grädde
  • citronmeliss
  • kakaopulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst i en bunke. Rör i äggen. Mosa bananerna och rör ner dem i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner mjölblandningen och mjölken i smeten.
  2. Smörj bakformen. Häll i lite mjöl och vänd runt så att det fastnar även på kanterna. Häll i smeten. Grädda kakan i 40-45 minuter. Låt kallna helt innan glasyren breds på.
  3. Glasyr: Smält chokladen, rör ner smöret och florsockret. Bre glasyren över kakan. Låt kakan glasyren stelna och skär kakan i bitar. Garnera med bananskivor, vispad grädde och citronmeliss. Pudra kakopulver över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept