Banan- och chokladvårrulle med glass

Banan- och chokladvårrulle med glass
Foto: TV4

Helt oemotståndligt! Godare än så här kan bananer inte smaka. Med lite övning rullar du hela satsen på en halvtimme – och det är väl värt mödan. Den mjuka glassen kan du laga om du har glassmaskin, annars köper du en god glass och serverar till.

6 maj 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 8 ark vårrulledeg
  • 2 väl mogna bananer
  • 2 msk råsocker, cassonade
  • 60 g mörk choklad
  • 1 msk mörk rom
  • 1 ägg till pensling
  • rapsolja till stekning

Mjuk kokosglass:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl socker
  • 6 äggulor
  • 1 gelatinblad
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl kokosflingor

Gör så här

  1. Mjuk vaniljglass: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg ner socker och vaniljfrön i mjölken i en gryta. Lägg även ner den urskrapade stången. Koka upp och dra av grytan från värmen. Vispa äggulorna lätt. Häll den varma mjölken över äggen, lite i taget, och rör smeten homogen. Skrapa tillbaka smeten i grytan och ställ den på medelhög värme. Rör kontinuerligt med en träslev. Mät temperaturen noga, smeten ska bli 85° utan att koka. Tillsätt gelatinbladet när smeten svalnat till 80°. Sila över smeten i en bunke och kyl den i isvatten. När smeten är helt kall ska grädden och kokosflingorna tillsättas. Kör glassmeten i glassmaskin till samma konsistens som mjukglass.
  2. Värm ugnen till 200 °. Skala och dela bananerna på längden. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Strö över sockret. Baka bananerna tills sockret smält, ca 5–7 minuter. Ta ut dem och låt svalna. Mosa bananerna med gaffel.
  3. Hacka chokladen fint och blanda med bananmoset och rommen till en smet. Lägg upp vårrullearken på en skärbräda och fördela banansmeten jämnt på mitten av arken. Pensla kanterna med uppvispat ägg och rulla ihop. Stek vårrullarna i het olja runt om till gyllenbrun färg. Låt dem rinna av på papper före servering. Servera med kokosglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept