Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Bakad chokladmousse med karamelliserade nötter

30 m + 2 h
4 - 6
Bakad chokladmousse med karamelliserade nötter
Foto: TV4
30 m + 2 h
4 - 6

Du behöver

Chokladmousse

  • 80 g choklad 70 %
  • 80 g smör, saltat
  • 2 ägg
  • 1 äggvita
  • 45 g strösocker till äggvitorna (0,5 dl)
  • 25 g strösocker till äggulorna (2 msk)

Topping

  • 2,5 dl grädde
  • 50 g macadamianötter (2 dl)
  • 160 g strösocker (2 dl)
  • 30 g smör (2 msk)

Gör så här

  1. Chokladmousse
    Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Bryt chokladen i bitar och smält med smöret över vattenbad eller i mikrovågsugnen, 30 sekunder i taget.
  3. Vispa upp äggvitorna och socker till ett fast skum.
  4. Vispa äggulor och socker till en fluffig kräm. Vänd ner chokladblandningen i äggulorna med en slickepott.
  5. Häll hälften av krämen i äggviteskummet och rör om några varv, tillsätt sedan resten av krämen och rör till en jämn smet.
  6. Fyll hälften av krämen i 6 formar och baka 10-12 min på 175 grader i varmluftsugn.
  7. Låt formarna svalna och fyll sedan i resten av krämen. Låt stå i kyl för att sätta sig i ca 2 timmar. Låt dem stå framme 15 min innan servering.
  8. Karamelliserade nötter
    Strö ett tunt lager med socker i en torr och varm panna. När det smält, häll på mer och fortsätt tills allt socker i pannan är smält.
  9. När sockret fått en fin karamellfärg, häll i alla nötterna och rör försiktigt med en träslev, tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan.
  10. Häll allt över bakplåtspappret och låt svalna. Grovhacka nötterna.
  11. Servera desserten med nötter och vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept