Röding med kryddsmör

Röding med kryddsmör
Foto: Tv4

Röding med kryddsmör

Av: Anders - Stockhom

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h

Röding med kryddsmör, smörstekta kantareller och rotfrukter är alltid en uppskattad huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kryddsmör

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 10-12 enbär, krossade
  • 1,5 msk färsk timjan, repade blad
  • 1 chilifrukt, finhackad
  • salt
  • peppar

Rotfruktslåda

  • 600 g potatis, fast
  • 2 palsternackor
  • 4 morötter
  • 200 g rotselleri
  • olivolja
  • salt
  • 1 citron
  • färsk timjan

Kantareller

  • 200 g kantareller
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Röding

  • 4 rödingfiléer
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Kryddsmör

  1. Blanda ingredienserna till kryddsmöret, ställ kallt.

Rotfruktslåda

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala rotfrukterna. Skär potatisen i fina klyftor och de andra rotfrukterna i jämnstora bitar.
  3. Bre ut rotfrukterna på bakplåtspapper i en långpanna. Ringla över olivolja och salta. Stek rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, ca 40 minuter.
  4. Skölj citronen i ljummet vatten. Fin riv det gula på citronen. Blanda citronskal och timjan och strö det på rotfrukterna.

Kantareller

  1. Lägg de kalla kantarellerna i en gjutjärnspanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta, lägg i smör och stek svampen ca fem minuter. Krydda med salt och peppar.

Röding

  1. Salta och peppra fisken. Stek på svag värme i smör med skinnsidan ner i ca 8 minuter. Vänd och stek klar i 1-2 minuter till.

Servering

  1. Servera rödingen med kryddsmöret, rotfrukter och kantareller. Garnera med timjankvist.