Asian egg fried rice

Asian egg fried rice
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Asian egg fried rice

16 ingredienser

20 m

Stekt ris med marinerad tofu, krämigt ägg och broccoli. Gott och snabblagat.

Ingredienser

portioner
  • 400 g fast tofu (extra fast)
  • 5 msk japansk soja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 msk strösocker
  • 4 ägg
  • 6 dl japanskt ris, kokt kallt (eller jasminris)
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 0,5 broccoli, bruten i små buketter
  • 1 morot, hackad
  • 3 salladslökar, skivade
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 röd chilifrukt, tunt skivad
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 tsk sesamolja
  • rapsolja, till stekning
  • 1 msk sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Börja med att marinera tofun. Blanda 2 msk soja, 0,5 msk socker och 1 riven vitlöksklyfta. Tärna tofun och vänd runt i marinaden. Ställ åt sidan.
  2. Fräs hackad vitlök, broccoli och morot på hög värme i cirka 2 minuter i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt ingefäran, chili, salladslök samt eventuellt lite mer olja och lägg ner riset och ärtorna i pannan. Stek i 2 minuter.
  3. Stek tofu på hög värme i en separat stekpanna till gyllene runtom.
  4. Vispa upp äggen. Flytta undan ris och grönsaker åt sidorna av woken/pannan så att det blir ett stort hål i mitten. Häll i de uppvispade äggen och låt steka där i ca 1 minut.
  5. Rör runt i ägget tills det börjar koagulera och blir krämigt. Blanda då ris och grönsaker med ägget.
  6. Häll på soja och sesamolja och rör runt så att allt ris får ta smak av dessa. Lägg i tofun och rör om. Strössla över sesamfrön och servera genast.