Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Roy Fares äppelmuffins

ca 1 h
8 - 9 muffins
Roy Fares äppelmuffins
Foto: TV4
Från Mitt kök

Äppelmosfyllda muffins med täcke av kanelcrumble.

28 oktober 2015
Visa mer
ca 1 h
8 - 9 muffins

Du behöver

Äppelmos

  • 2 äpplen (t ex Gravensteiner)
  • 1 vaniljstång
  • 30 g vatten (2 msk)
  • 85 g strösocker (1 dl)

Crumble

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 45 g strösocker (1 dl)
  • 40 g havregryn (1 dl)
  • 7 g kanel (0,5 msk)
  • 60 g vetemjöl (1 dl)

Muffinssmet

  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 15 g bakpulver (1 msk)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 7 g kardemumma (1 msk)
  • 160 g strösocker (2 dl)
  • 55 g ägg (1)
  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 50 g vegetabilisk olja (0,5 dl)

Gör så här

  1. Äppelmos
    Skala och tärna äpplena.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med äppelbitarna, vatten och strösocker. Koka upp alltsamman, medan du rör lite då och då tills äppelbitarna känns mosiga. Det tar 7-10 minuter.
  4. Ta bort från spisen, lyft ut vaniljstången och låt svalna.
  5. Crumble
    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till smuldeg. Strö sedan ut smuldeg på muffinsen.
  6. Muffins
    Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och strösocker i en bunke.
  8. I en annan skål vispar du lite lätt ägg, mjölk och vegetabilisk olja. Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en slät och fin smet.
  9. Lägg muffinsformar i en cupcakesplåt, fyll 3/4 av formen med smet. Spritsa i lite äppelmos och strö över crumble.
  10. Grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Ta ut och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept