Äppelflan

Äppelflan
Foto: TV4

Denna läckra äppelpaj behöver inte serveras med vispad grädde eller vaniljkräm eftersom den redan har en krämig fyllning.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 4-5 syrliga äpplen, i tunna klyftor
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal av 1 citron
  • Ugn: 225 grader

Gör så här

  1. Mixa smör, socker och mjöl. Arbeta in ägget och lägg degen i en plastfilm i kylen 1 timme.
  2. Kavla ut degen och klä pajformen. Nagga bottnen och jämna ut kanten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
  3. Vispa ihop grädden med socker, potatismjöl och äggulor och sjud krämen på låg värme tills den tjocknat. Rör ner vaniljsocker och citronskal.
  4. Slå krämen i pajformen och lägg ut äppelklyftor. Grädda ytterligare i cirka 15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept