Apelsinkyckling med rosmarin

Apelsinkyckling med rosmarin
Foto: TV4

Till den här ganska heta kryddningen av kyckling passar det bra att servera milda tillbehör som avokado och kokt potatis.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 stor kyckling 1 1/4 kg
  • 2 apelsiner
  • 0,5 knippa persilja
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1 kvist färsk rosmarin ( 2 tsk torkad)
  • 0,5 dl svarta oliver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 torkade piri-piri
  • 1 msk olivolja
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitt vin

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 °. Skölj och torka kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftorna. Lägg 4 av vitlöksklyftorna och de svarta oliverna i formen. Tvätta apelsinerna noga och skär den ena i klyftor. Riv skalet och pressa saften ur den andra apelsinen, ca 1 dl. Repa bladen av rosmarinkvisten.
  2. Fyll kycklingen med apelsinklyftor, persilja, fyra av vitlöksklyftorna och hälften av rosmarinen. Stöt piri-pirin i mortel. Blanda rivet apelsinskal, salt, piri-piri, resterande rosmarin och olivolja. Gnid in kycklingen med blandningen. Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen.
  3. Koka upp buljongtärningen med den pressade apelsinsaften, vatten och vin. Ös kycklingen ofta med buljongblandningen. Stek i 1 - 1 1/4 timme. Kontrollera att kycklingen är genomstekt genom att sticka i den tjockaste delen av låret. Är köttsaften klar och genomskinlig är kycklingen färdig.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept