Chokladtryffeltårta med pecannötter och färska bär

Chokladtryffeltårta med pecannötter och färska bär
Foto: Carl Gustawson

Det här är en utmaning för den som har lite vana i köket. Ingen ugn behövs vid tillagningen, däremot behöver du ha tillgång till frys.

Receptet ger 1 tårta, ca 8 bitar.

7 maj 2010
Visa mer

Du behöver

  • 300 g grovhackad mörk choklad, 70 % kakaohalt
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 st ägg
  • 1 krm salt
  • 2-3 droppar Vaniljessens

Tårtbotten

  • 1 dl finhackade pecannötter
  • 1 dl finhackade mandelspån
  • 3 msk skirat smör

Till servering

  • färska jordgubbar
  • Färska hallon
  • färska körsbär
  • färska röda vinbär

Du behöver också

  • En tårtform med löstagbar kant

Gör så här

  1. Hacka pecannöttern och mandelspånen fint.
  2. Smält smöret och skira det, alltså skilj av det gula smöret och ta bort bottensatsen.
  3. Blanda nötter, mandel och smör och tryck ut till en tårtbotten i en rund form med löstagbar kant.
  4. Ställ in formen i frys ca 20 minuter.
  5. Koka upp grädden.
  6. Hacka chokladen grovt.
  7. Stäng av plattan, låt kastrullen stå kvar och rör ner hackade chokladen.
  8. Vispa ägg, salt och vanilj.
  9. Vänd ner äggen försiktigt i chokladsmeten och häll smeten över tårtbottnen i formen.
  10. Låt allt stelna i kylskåp i ca 4 timmar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept