Hjortronparfait i mandelkorg

Hjortronparfait i mandelkorg
Foto: TV4

Norrländsk dessert med krispig mandel.

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


12 mars 2012
Visa mer
4

Du behöver

Hjortronparfait

  • 6 st äggulor
  • 70 g strösocker
  • 7 dl tjock grädde
  • 5 cl hjortronlikör
  • 2 cl cognac
  • 100 g hjortronsylt
  • 0,25 st citron, saft

Mandelkorg

  • 50 g sötmandel, skalad och finhackad
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk

Gör så här

  1. Hjortronparfait
    Vispa äggulor med socker i ett vattenbad.
  2. Vispa till en jämn smet.
  3. Tag av från värmen och vispa tills smeten svalnat.
  4. Vispa grädden hård och rör försiktigt ner den i äggsmeten.
  5. Blanda i hjortronsylt, hjortronlikör, cognac och citronsaft.
  6. Fyll smeten i en form och ställ in i frysen cirka 2.5 timmar.
  7. Ta ut ca 10 min innan servering. .
  8. Mandelkorg
    Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Lägg mandel, socker, smör, mjöl och mjölk i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknar.
  10. Den får inte koka, då blir mandeln seg. Klicka ut smeten glest på bakpappersklädd plåt och grädda i 175 grader varm ugn ca 10-12 min eller tills kakorna har fått en vacker, gyllenbrun färg.
  11. Låt flarnen svalna något, ta försiktigt loss med en stekspade och böj dem över ett upp-och-ner-vänt glas.
  12. Lossa försiktigt med en kniv när de stelnat
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept