Alla bönors och linsers gryta

Alla bönors och linsers gryta
Foto: Tina Axelsson
10

Du behöver

  • 2 st morötter
  • 3 st potatisar
  • 1 st stor gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 2 msk krossade korianderfrön eller korianderpulver
  • 1 l vatten
  • 1 burk konserverad tomat
  • 1 burk eller 1–2 dl blötlagda bönor, svarta eller vita
  • 1 tätning grönsaksbuljong
  • rosmarin
  • 4 dl linser, (gröna, röda, gula, franska)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • persilja
  • 0,5 st citron
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skala morötter och potatis, skär i tärningar. Hacka lök och vitlök. Fräs alltsammans några minuter med olja och koriander i en stor kastrull. Späd med vatten och buljong, häll på tomaterna.
  2. Om du använder blötlagda okokta bönor ska de i här. (De färdiga på burk lägger du i precis innan serveringen.) Lägg i en rejäl kvist rosmarin. Koka 10 minuter. Lägg i linserna, de gröna först och de mindre gula och röda något senare eftersom de har kortare koktid. Smaka av med tomatpuré, paprikapulver, salt och peppar.
  3. Låt allt koka minst 30 minuter, rör om då och då. Späd med mer vatten om det kokar ihop. Lägg innan servering i rikligt med finhackad persilja, och ytterligare färsk rosmarin. Smaka av med citron.
  4. En bra och billig gryta som räcker till många och som går utmärkt bra att frysa in och spara. Grytan blir ofta godare om den får stå någon dag.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept