Vongole

Vongole
Foto: Husmorsorna
Från Husmorsorna

Detta är en av Italiens många paradnummer. Men om vi tänker efter är nog den här den mest paradiga. Vacker, enkel att göra och godare än godast. /Husmorsorna

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg

.

16 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g linguinipasta, helst färsk

Buljongen

  • 1 kg hjärtmusslor (helst!) eller blåmusslor (går nästan precis lika bra)
  • 3 dl vitt vin
  • 3 st vitlöksklyftor, hela
  • 1 kruka persilja, bara stjälkarna
  • Grovmalen svartpeppar, efter smak

Tomatsås

  • 5 st tomater, hackade
  • 10 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 st hel färsk chili, finhackad (med kärnor om du tål hårdare tag, annars utan kärnor)
  • olivolja
  • Salt, efter smak
  • 1 gnutta socker
  • 1 msk smör
  • 1 kruka persilja (inga stjälkar)
  • parmesan

Gör så här

  1. Musslor
    Nu börjar du med själva musslorna min vän.
  2. Börja med att kolla att musslorna är stängda, de som är öppna slänger du, bye, bye.
  3. Borsta dem rena under rinnande vatten.
  4. Buljong
    Nu får du börja laga mat – äntligen! Fram med en rejäl kastrull, ner med allt till buljongen, utom själva musslorna.
  5. Låt det hela koka upp och sätt det sedan på sjudning.
  6. Nu när det sjuder häller du ner musslorna och låter dem gotta sig i ca 5 minuter, tills de alla har öppnat sig och sagt god dag.
  7. Nu silar du av all buljong och sparar den.
  8. Musslorna låter du ligga kvar i kastrullen så länge.
  9. Tomatsås
    Dags för själva tomatsåsen! Ner med olja, vitlök och chili i kastrullen.
  10. Fräs runt en liten stund, tills det doftar himmelskt.
  11. Nu kan du ösa ner med resten (dock ej persiljan), späd med buljongen.
  12. Nu får tomater och buljong koka ihop sig en kvart ungefär.
  13. Smaka av då och då. Kanske mer buljong eller salt? Ös på bara! Såsen ska inte vara tjock, utan ganska tunn. Men smakrik! Så snåla inte på smakerna.
  14. Pasta
    Under tiden så kokar du upp pastan.
  15. Vid servering
    När allt är klart, så häller du ner pasta och musslor i tomatsåsen, rör om, smakar av en sista gång.
  16. Perfekt! Ös nu på med parmesan och persilja och tacka våra övre makter för maten (eller dig själv).
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept