Finsmakarens spätta

40 min
4
Finsmakarens spätta
Foto: Fredrik Sandin Carlson
40 min
4

Du behöver

Färsen:

  • 100 g gäddfärs
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st ägg
  • 100 g färska räkor
  • en rejäl knippa dill
  • salt
  • grovmalen vitpeppar

Spättorna:

  • 8 st spättafiléer
  • vetemjöl
  • ägg
  • 100 g smör
  • 1 dl majsolja
  • 150 g färska champinjoner
  • smör att bryna i
  • 400 g nykokt potatis

Gör så här

  1. Färsen: Kyl en matberedare i frysen. Mal sedan gäddan och mixa den med salt. Tillsätt grädde och ägg. Färsen skall bli slät och inte hinna bli varm.
  2. Hacka räkorna grovt, även dillen skall skäras. Blanda räkor och dill med färsen, krydda ordentligt.
  3. Spättorna: Sätt ugnen på 200 grader. Fördela färsen på hälften av spättafiléerna. Lägg de resterande filéerna på toppen som en sandwich. Vänd filéerna först i mjöl och sedan i vispat ägg. Stek genast i smör/olja. Låt dem gå efter i ugnen ca 15 min på 200grader.
  4. Servera med smörbrynta champinjoner och nykokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept