Lucumamousse - Inkas guld

Lucumamousse - Inkas guld
Foto: TV4

Lucumamousse med kanderade pekannötter, chokladsås och mango- och hallonsfärer. Lucuma är typisk peruansk frukt, som också kallas för Inkas guld.

Tillagningstid: 40 minuter + kylskåpstid: 2 h för lucumamoussen och 2 h för resp sfär.

Vintips:
Les Murets d’Esprades 95 kr, art nr: 5356

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


27 december 2011
Visa mer
4

Du behöver

Lucumamousse

  • 4 tsk gelatinpulver
  • 3 msk vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl kondenserad sötad mjölk
  • 2 dl kondenserad osötad mjölk
  • 1 krm vanillin
  • 1,5 dl lucumapulver

Kanderade pekannötter

  • 1 msk smör
  • 5 msk socker
  • 1 msk honung
  • 100 g pekannötter

Chokladsås

  • 50 g mörk choklad
  • 2 dl grädde
  • 2 cl konjak

Bad:

  • 5 dl vatten
  • 6 g algin (naturlig produkt framställd på brunalger)

Sfärer:

  • 2 dl mangojuice
  • 2 dl hallonjuice
  • 30 g gluco (kalciumglucoslaktat för att berika varor med kalcium)
  • 3 g xantanapulver (försköningsmedel från majs och kål)

Gör så här

  1. Lucumamousse
    Blanda gelatinpulver med vatten i en mugg, låt stå.
  2. Vispa grädde lätt. Blanda kondenserad sötad mjölk, kondenserad osötad mjölk, vanillin och lucumapulver.
  3. Lös upp gelatinpulvret genom att ställa muggen i en kastrull med kokande vatten. Häll försiktigt gelatinblandningen i lucumablandningen under omrörning.
  4. Fördela blandningen i små formar och sätt in former i kylskåp i minst två timmar.
  5. Kanderade pekannötter
    Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt sockret och rör till sockret har smält. Tillsätt honungen och rör om. Blanda ner pekannötterna.
  6. Häll ut blandningen på bakplåtspapper och låt svalna.
  7. Chokladsås
    Lägg chokladen och häll grädde i en kastrull. Sjud på svag värme tills chokladen smält. Smaka av med konjak.
  8. Mango- och hallonsfärer
    Mixa vatten och algin med stavmixer och låt stå i kylskåpet i två timmar.
  9. Mixa mangojuice med hälften av gluco och hälften av xantana pulver med stavmixer. Upprepa proceduren med hallonjuice. Låt blandningar stå i kylskåpet i två timmar.
  10. Spruta ner lagom stora droppar i alginlagen. Låt sfärerna ligga i ca 2 min och lägg sedan över dem i kallt vatten.
  11. Strö kanderade pekannötter över lucumamousse. Lägg mango- och hallonsfärer runt och måla några linjer med chokladsås över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept