Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Amerikansk pekanpaj

1,5 h
8 - 10 bitar
Amerikansk pekanpaj
Foto: TV4
Från Mitt kök

Ljuvlig dessertpaj med pekannötter och kola. Serveras med lättvispad grädde.

7 oktober 2015
Visa mer
1,5 h
8 - 10 bitar

Du behöver

Pajskal

  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 15 g äggula (1)

Pekanfyllning

  • 200 g pekannötter (3 dl)
  • 150 g smör
  • 165 g ägg (3), rumstempererade
  • 210 g farinsocker (3 dl)
  • 50 g strösocker (0,5 dl)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 30 g vetemjöl (0,5 dl)

Till servering

  • 4 dl grädde, mjukvispad

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda alla ingredienser i en bunke eller i en matberedare och blanda samman till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
  2. Kavla på en mjölad arbetsyta ut degen så den blir 3–4 mm tjock. Fodra en rund pajform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Ställ in i frysen 35-40 min.
  3. Pekanfyllning
    Sätt ugnen på 170 grader. Grovhacka pekannötterna, spara några hela till senare.
  4. Smält smöret i en kastrull. Vispa äggen luftigt i en bunke tillsammans med farinsocker, salt och strösocker. Vispa sedan ner det smälta smöret och tillsätt vetemjöl och pekannötter, blanda ordentligt.
  5. Häll i smeten i formen och toppa med hela pekannötter. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått en fin gyllenbrun färg och känns fast, cirka 25-30 min. Ta ut och låt svalna. Servera tillsammans med grädden.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept