Älgköttbullar med gräddsås och syltade kantareller

ca 1 h
4
Älgköttbullar med gräddsås och syltade kantareller
Foto: TV4

Biffar på älgfärs, en smakrik och krämig gräddsås och syltade kantareller. Serveras med mandelpotatis, gärna med skalet kvar.

Tips! Förvara de syltade kantarellerna i kyl. Svampen håller upp till 3 månader i oöppnad förpackning.

23 november 2015
Visa mer
ca 1 h
4

Du behöver

Älgbullar

  • 500 g älgfärs
  • 1 skiva ljust bröd
  • 1 ägg
  • ca 1,5 dl mjölk
  • 1 liten gul lök, riven
  • 2 anjovisfileér, hackade + lite spad
  • 2 msk grov stark senap
  • salt
  • vitpeppar
  • smör och olja, till stekning

Sås

  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2-3 dl steksky
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • 1 msk ljus soja
  • vitpeppar

Syltade kantareller

  • 500 g kantareller
  • 2 dl färska hjortron

Lag

  • 2 kvistar timjan
  • 5 enbär, krossade
  • 8 kryddnejlikor
  • 1 rödlök , strimlad
  • 1 dl ättika
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vatten
  • mandelpotatis

Gör så här

  1. Blanda ägg och mjölk i en skål, lägg i brödet rivet i grova bitar så att det suger åt sig vätskan.
  2. Tillsätt älgfärsen, senap, riven gul lök, anjovis, lite anjovisspad, salta, peppra och blanda till en jämn smet. Låt gärna stå att dra åt sig smakerna i kyl i 15-20 minuter innan ni rullar bullar.
  3. Sätt under tiden på potatisen på spisen och koka i hårt saltat vatten tills de är mjuka, behåll skalet på vid servering och låt gästerna skala själva (det blir tid att sitta och snacka under tiden då).
  4. Fukta händerna och forma färsen till köttbullar. Stek dem i smör och olja i en panna tills de blir gyllenbruna och saftiga. det tar cirka 8-10 minuter i varje omgång, stek inte alla på en gång utan låt dem ta plats i pannan…
  5. Sås
    Koka ur stekpannan med lite vatten och vitt vin mellan varje omgång och spara stekskyn i en skål.
  6. Koka ihop stekskyn med grädde och mjölk tills den tjocknar och blir krämig, smaksätt med soja och rikligt med vitpeppar.
  7. Syltade kantareller
    Rensa kantarellerna. Men undvik att skölja dem i vatten.
  8. Koka upp ättika, vitvinsvinäger, socker och vatten i en stor kastrull. Tillsätt lök, kryddor, hjortron och svampen. Låt det hela få ett snabbt uppkok.
  9. Fyll i väl rengjorda burkar, sätt på lock och vänd burkarna upp och ner så att ingen luft kommer in. Låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept