Smördegsinbakad oxfilé

55 min
4
Smördegsinbakad oxfilé
Foto: Fredrik Sandin Carlson
55 min
4

Du behöver

  • 700 g oxfilé
  • 1 pkt smördeg
  • 2 msk portvin
  • 2 st schalottenlökar
  • 200 g champinjoner (eller karljohansvamp)
  • 2 dl vispgrädde
  • smör
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Gör såsen: Smält en klick smör i en såspanna eller kastrull med tjock botten. Fräs upp den hackade löken gyllene och lägg sedan i svampen. Låt bryna en stund och häll sedan i vinet och grädden. Smaka av med gelé, salt och peppar. Ställ undan såsen att svalna.
  2. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret har tystnat ska oxfilén läggas i. Stek köttet så att det blir gyllenbrunt.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut smördegen och halvtina. Kavla ut den ganska tunt och lägg på köttet och såsen. Förslut så att inget rinner ut. Stick gärna in en stektermometer så att spetsen ligger längst in i köttet.
  4. Sätt in rullen i ugnen och låt steka tills den fått färg och innertemperaturen är 60 grader (för mediumstekt). Servera med potatisgratäng och haricots verts.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept