Zuppa inglese, Campogianis recept

Italiensk dessert som går långt tillbaka i tiden. Ingredienserna är enkla - äggkräm, chokladkräm, Savoiardikex eller tårtbottnar och en röd likör av namn Alchermes, en italiensk likör som används för kakor och olika preparat. Tyvärr finns inte denna likör på Systembolaget, men det går att ta favoritlikören och halvera den med vatten och ha i lite röd karamellfärg.

29 januari 2017

Du behöver

  • savoiardikex eller tårtbotten
  • likör

Äggkräm

  • 4 äggulor
  • 45 g majsstärkelse
  • 1 vaniljstång
  • 140 g socker
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde

Chokladkräm

  • 250 g grädde
  • 250 g mjölk
  • 100 g mörk choklad
  • 125 g äggulor
  • 125 g socker
  • 20 g mjöl, gärna av typ 00
  • 20 g majsstärkelse
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Äggkräm
    Blanda alla torra ingredienser med äggula, vispa tills du får en luftig kräm. Samtidigt så värmer du upp grädden och mjölken tills den börjar koka. Ta av från plattan och blanda med äggkrämen.
  2. Sätt på svag värme och reducera krämen tills den börjar tjockna tills sig och bli hård. OBS att du måste röra om den hela tiden med en visp eller slickepott för att den inte ska brännas vid. Sen lägger du upp den i en lämplig bunke och täcker med plastfilm för att den ska svalna. Lägg plastfilmen på vaniljkrämen och INTE så att den bara täcker för då bildas kondens och den blir vattnig.
  3. Chokladkräm
    För att göra chokladkrämen så gör på samma sätt som äggkrämen. Chokladen smälter du i ett vattenbad. När både kräm och choklad är klart så blandar du dem tills du fått en fin och jämn chokladkräm.
  4. Kex
    Blötlägg kexen med likör, enklaste sättet är att använda en blomspruta.
  5. Servering
    Varva kexen med vaniljkräm och chokladkräm i en glasform. Låt stå kallt en stund innan servering.
Kommentera receptet

Fler goda recept