Zuccotto Fiorentino

30 m + tid i kyl
8

Zucotto Fiorentino, eller toskansk kalott som det också kallas, är en klassiker i italienska konditorier.  Efterrätten består av krämig glass på ricotta, bigarråer, kakao med ett skal av sockerkaka penslad med rom runt sig.

5 mars 2017
30 m + tid i kyl
8

Du behöver

  • 70 ml vatten
  • 2 msk socker
  • 70 ml rom
  • 250 g färsk grädde
  • 150 g strösocker
  • 600 g ricotta
  • 80 g röda bigarråer
  • 80 g chokladdroppar
  • 40 g kakaopulver
  • 1 tårtbotten eller sockerkaksbotten, (delad i tre)

Gör så här

  1. Börja med att koka upp 70 ml vatten och 2 msk strösocker. Rör om till sockret har lösts upp.
  2. Tag av från värmen, tillsätt rommen och låt svalna.
  3. Vispa upp grädden med strösocker till fast konsistens. Passera ricottan genom en finmaskigt sil så att det inte finns några klumpar kvar. Blanda grädden med ricottan. Dela nu smeten i två lika delar.
  4. I en del blanda i dom röda bigarråerna och chokladdropparna försiktigt.
  5. Den andra delen av smeten skall nu blandas med kakaopulver. Försök vispa in kakao så att det hela blir en jämn smet.
  6. Nu till montering av Zuccotton. Ta en stål eller glasskål och fodra väggarna med kakbottnen.
  7. Pensla kakväggarna med romblandningen.
  8. Börja med att hälla i smeten med bigarråer sedan kakaosmeten. Avsluta med att täcka allt med sockerkaksbotten och pensla även detta med romblandningen.
  9. Det hela ska nu läggas i kylskåp helst under natten så att den är riktigt kall när den skall serveras.
  10. Det går att lägga zuccotton i frysen några timmar för att vara säker att den är riktigt kall
  11. Ta ut zuccotton från kylen och vänd skålen på ett fat pudra det hela med florsocker innan du skär i portionsbitar.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept