Zeinas smarta favoritlax med ugnsrostade rotfrukter

POPULÄRT
Zeinas smarta favoritlax med ugnsrostade rotfrukter
Foto: Köket
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas smarta favoritlax med ugnsrostade rotfrukter

19 ingredienser

40 m

Det här är min favoritlax! Den kommer jag servera med ugnsrostade rotfrukter och en riktigt god citronsås med låg fetthalt. /Zeina

Ingredienser

portioner

Lax med citronsås

  • 6 dl lättmjölk
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 citron, saften (efter smak)
  • 1 dl dill, hackad
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • 0,5 purjolök
  • 600 g laxfilé

Rotfrukter

  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 3 rödbetor
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 rödlök
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen sjuda. Tillsätt en smulad buljongtärning, dill, senap, salt och peppar. Tillsätt saften från citronen, men smaka av så du inte tycker det blir för syrligt. Blanda och låt såsen sjuda långsamt i 3 minuter.
  3. Skala och klyfta rotfrukter och rödlök. Lägg på en plåt tillsammans med hela vitlöksklyftor. Blanda med olja, timjan, salt och peppar och tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  4. Tvätta och strimla purjolöken, lägg i botten av en ugnsfast form. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet och lägg ovanpå purjolöken. Häll över såsen och sätt in formen mitt i ugnen i ca 20-30 minuter, beroende på hur tjock laxen är och hur genomstekt du vill ha den. Servera tillsammans med rotfrukterna.