Chèvresallad

Chèvresallad
Foto: TV4

Chèvresallad

Av: Yvonne - Motala

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

Chèvresallad med färskbakat dinkelbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 50 g salladsmix (t ex ruccola, strimlad isbergsallad, röd mangold, frissé och mache)
  • 0,5 gurka, skivad
  • 10 körsbärstomater, klyftade
  • 150 g chèvreost
  • 15 valnötter
  • 1 dl färsk timjan

Dressing

  • 4 msk linfröolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 tsk päronchutney

Päronchutney

  • 2 gröna päron
  • 1 limefrukt
  • 3 tsk honung, flytande
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk askorbinsyra
  • färsk ingefära ca 2 cm lång
  • 1 msk päronkonjak

Dinkelbullar

  • 300 g siktat dinkelmjöl (ekologisk)
  • 100 g grahammjöl
  • 1 förp torrjäst
  • 1 tsk honung, flytande
  • 30 g linfrön, nymalda
  • salt
  • 50 g rågsurdeg
  • 0,5 dl öl
  • 2,5 dl vatten, ljummet
  • 1 msk olja (till bakning)
  • 1 msk solroskärnor, krossade
  • 1 msk linfrön, färskmalda
  • vatten, kallt, att pensla på

Gör så här

Sallad

  1. Blanda sallad, gurka, och körsbärstomater, fördela på 4 tallrikar. Skiva chèvre och värm upp lite matolja i stekpannan och stek osten på varje sida och lägg på salladen. Strö över valnötskärnor och lite färsk timjan samt rödbetor, delade i klyftor.
  2. Dekorera osten med en klick päron chutney. Servera med dressing och nybakat dinkelbröd. Häll på salladsdressing med lite extra flytande honung och blanda försiktigt.

Päronchutney

  1. Skär päronen i små bitar, riv ingefäran. Tag 1 msk vatten till en kastrull, lägg i päron och koka i 15 minuter.
  2. Lägg till limesaft och övriga ingredienser, förutom askorbinsyra och låt puttra på svag värme i 30 minuter.
  3. Se till att päronen inte blir alltför mjuka. Tillsätt askorbinsyra, smaka av. Lägg till konjaken och låt stå på svag värme 5 minuter. Tillsätt ljummen chutney exempelvis på chèvreosten.

Dinkelbullar

  1. Värm ugnen till 220 grader. Blanda ingredienserna den färdiga degen ska vara lite klibbig i konsistensen. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
  2. Rulla små bullar, pensla med kallt vatten och strö gärna över lite solroskärnor.
  3. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 15 minuter, tills bullarna har fått fin färg.