Karamelliserade plommon med vaniljglass

Karamelliserade plommon med vaniljglass
Foto: TV4

Karamelliserade plommon med vaniljglass

Av: Yvonne - Motala

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Karamelliserade plommon med hemgjord vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 300 g frysta kärnfria plommon
  • 4 kanelstänger
  • 1 msk valnötter, grovt hackade
  • 3 msk rörsocker
  • 4 cl cognac

Hemgjord vaniljglass

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Tina upp plommonen, spara alla frukter och saft.
  2. Lägg i valnötter i konjak
  3. Lägg sockret i en stekpanna eller kastrull. När det smälter, lägg till kanelstänger samt plommon med saft och rör om.
  4. När konsistensen blir "len", tillsätt konjak och låt puttra någon minut. Servera plommonen på botten i vackra skålar. Lägg en kula vaniljglass i mitten och dekorera med kanelstång och hel valnöt.

Vaniljglass

  1. Vispa äggulor och socker i en värmetålig glasskål tills blandningen är pösig, tjock och slät. Det ska bildas ett band när man drar vispen över ytan.
  2. Koka upp grädden i en liten kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör ner skal, frön och salt i grädden.
  3. Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.
  4. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör långsamt och oavbrutet med en träsked till krämen är så tjock att den täcker baksidan av skeden (85 grader). Det tar cirka 10 minuter. Obs! Vattnet får inte koka, bara sjuda.
  5. Tag upp vaniljstången. Flytta kastrullen från värmen och ställ skålen över kallt (is)vatten tills blandningen kallnat. Frys glassen i glassmaskin enligt instruktion.
  6. Utan glassmaskin: Frys massan övertäckt 3-6 timmar. Vispa glassmassan minst 3-4 gånger under infrysningstiden, 20-30 minuter mellan varje gång.
  7. Flytta glassen till kylskåp ca 20 minuter innan servering. Skeda upp glassen i portionsglas.