Yakiniku serveras med jasminris

Yakiniku serveras med jasminris
Foto: Tv4

Yakiniku serveras med jasminris

14 ingredienser

Den här huvudrätten bjuder på lövtunn entrecote som tillagas med gästerna på bordet med gasolkök. Köttet serveras med stekta grönsaker, paprikor, svamp, lök och en dippsås smaksatt med sherry, ingefära, vitlök och soya. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 480-600 g entrecôte, lövtunn (1 mm, butiken kan beställas i butik) veg: 1 förp Hallumi

Dippsås:

  • 1,5 dl japansk soja
  • 3 msk mirin
  • 3 msk sherry
  • 1-2 klyftor vitlök (pressade)
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk rapsolja, matolja
  • 0,5 dl purjolök, fint skuren
  • 2 msk sesamfrön

Tillbehör:

  • 4 paprikor, i olika färger
  • 400 g shiitakesvamp (eller champinjon)
  • 1 purjolök

Servering:

  • jasminris

Gör så här

Dippsås

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av, tillsätt mer av det som önskas.

Tillagning

  1. Rätten lagas tillsammans med gästerna på 2 gasolkök med kupolstekplattor, direkt på middagsbordet.
  2. Jag börjar med att hälla lite olja på båda stekplattorna, lägger upp lite grönsaker samt haloumi på den ena stekplattan eftersom den andra ägnas helt åt kött.
  3. När grönsaker/kött/haloumi är klart, plockar man med ätpinnar lägger i dippsåsskålen kort stund, sedan i risskålen och äter ur risskålen.