Yakiniku, med jasminris och sallad

Yakiniku, med jasminris och sallad
Foto: TV4

Yakiniku, med jasminris och sallad

Av: Richard - Nora/Lindesberg

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

6h

Klassisk japansk rätt med smak av sesamfrön, ingefära och vitlök, serveras med ris och sallad.

Dryckesförslag: Sake

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Yakiniku marinad

  • 600 g entrecôte
  • 1,5 dl japansk soja
  • 3 msk mirin
  • 3 msk sake
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk färsk ingefära, riven

Stekning

  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl purjolök, fint skuren
  • 2 msk sesamfrön

ris

  • 6 dl jasminris
  • 1,5 l vatten
  • 3 krm salt

Tillbehör

  • 1 isbergssallad
  • 1 gurka
  • 1 limefrukt

Gör så här

Marinad

  1. Skär upp entrecôten i tunna skivor.
  2. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
  3. Varva köttskivorna med såsen, blanda ordentligt så att såsen når allt kött. Låt marinera i 2-6 timmar.

Ris

  1. Koka jasminriset enligt anvisning på förpackningen.

Sallad

  1. Skölj och hacka isbergssallad och gurka i önskad storlek. Klyfta limen.

Stekning

  1. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i oljan tills det mesta av marinaden kokat in, ca 5 minuter.
  2. Tillsätt purjolöken mot slutet. Strö över sesamfrön.

Servering

  1. Servera Yakinikun med varmt jasminris, sallad, gurka och ett par limeklyftor.